ZON-lesprogramma
Het ZON-programma is anders dan het lesprogramma in de reguliere groepen. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
* ZON opkomst
Tijdens de start van de dag is het belangrijk om het brein te activeren, waardoor je beter kunt gaan leren. Daarom kiezen de kinderen tijdens de ZON-opkomst onderwerpen zoals Russisch, rekenen, wiskunde, strategisch denken, creativiteit, zelfvertrouwen, etc.). Coaches begeleiden dit proces en ouders kunnen kijken waar hun kind mee bezig is en er is tijd voor gesprek coaches.
* Executieve functies
* Levensbeschouwelijke vorming
Aan de hand van de verhalen vanuit Kind op Maandag.
![]() |
* Leren-leren (methode Breinhelden)
Met het “leren leren” oefenen de kinderen dagelijks. Zij worden daarbij gecoacht door zowel de leer- als de zorgcoach. Kinderen ontwikkelen zelfvertrouwen wanneer ze naast ‘gewoon leren’ ook leren hoe ze moeten leren en hoe ze hier gemotiveerd in kunnen worden. Wanneer kinderen hun leerproces presenteren ligt de nadruk op het proces, de inzet en het hanteren van een groeimindset,er wordt geen cijfer gegeven. Kinderen met angst voor het presenteren voor de groep worden hier door de zorgcoach deskundig in begeleid. Tijdens activiteiten gericht op het leren leren besteden we aandacht aan:
- Inzicht verkrijgen in jouw manier van leren
- Motivatie
- Kennis en inzicht over de mindset, invloed van een groeimindet op het leren
- Inzicht in het brein, wat gebeurt er als je leert
- Wetenschappelijke inzichten op het gebied van leren leren
- Executieve functies
- Hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden
- Presenteren op een manier die bij jou past
- Faalangstreductie
- Geheugentechnieken, vergroten van de aandachtsspanne
- Werkvormen zoals mindmappen, werken met excel, aantekeningen maken
- Plannen en organiseren
- Vergroten van het zelfvertrouwen
- Creativiteit Veel (hoog)begaafden hebben ‘nooit’ leren leren, waardoor zij het gevaar lopen om op het voortgezet onderwijs ‘vast’ te lopen. Dit gebeurt vaak in het derde jaar wanneer je niet meer automatisch alles als een spons opneemt, maar moet kunnen leren om de stof te kunnen begrijpen en onthouden. Wanneer een (hoog)begaafd kind niet op de basisschool leert om de uitdaging aan te gaan, heeft het op een gegeven moment de ‘neiging’ om in de comfort zone te blijven. Dit zorgt in veel gevallen voor onderpresteren en onderduikgedrag. Kinderen leren op onze school vanaf de start om na te denken in welke zone zij bezig zijn.
* Pauze en buitenspel
* Bewegend leren
Iedere dag wordt er bewogen. Beweging is belangrijk voor zowel een gezonde lichamelijke ontwikkeling als voor het leerproces. Door regelmatig te bewegen is het niet alleen zo dat het 10 brein op een andere manier aan het werk gaat, ook worden er door het bewegen neurotransmitters aangemaakt die nodig zijn voor het leerproces. Standaard zijn er iedere dag beweegactiviteiten, soms in combinatie met groepsvorming en weerbaarheid. Er wordt 1x per week bewegingsonderwijs gegeven. Ook doen we regelmatig de 'Daily Mile', ongeveer een kwartier joggen.
* Leren en presteren met verschillende vakgebieden
De kinderen zijn gestructureerd en op eigen (groeps)niveau aan het werk. Leren en presteren gaat over het aanleren van lezen, spellen, schrijven, Engels en rekenen op een gepersonaliseerde manier. Wekelijks hangen bij de belangrijkste vakgebieden de doelen van deze week op. Uit deze doelen en op basis van eigen reflectie zorgen de leerlingen dat ze in hun eigen portfolio de persoonlijke doelen voor deze dag/week noteren. Alle leerlingen stellen met hun coaches deze leerdoelen vast. Ze bepalen met de coach ook hoe ze het doel gaan halen en op welke manier ze zullen aantonen (voor zichzelf en de coach) dat ze het leerdoel hebben gehaald. Kinderen kunnen samenwerken, maar kunnen ook individueel werken. Ze kunnen gebruik maken van verschillende materialen. Een deel van de leerlingen krijgt groepsinstructie, deel van de leerlingen zal individuele instructie krijgen of worden meer coachend begeleid door een bepaalde vorm van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
* Ontwerpend / onderzoekend leren
Er wordt op twee middagen aan projecten gewerkt vanuit de aanpak van GO.